Symtom och tecken på Hemorrojder

Smärta vid toabesök, ljust blod på pappret när man torkar sig och ömhet vid ändtarmsöppningen är vanliga tecken på hemorrojder. Men symtomen skiljer sig vid inre och yttre hemorrojder.

(Ett nytt fönster öppnas)

Symtom och tecken på Hemorrojder

Vad är det första tecknet på hemorrojder?

Det första man upptäcker när man får hemorrojder brukar vara att det kan kommer lite blod på pappret när man torkar sig efter man varit på toaletten och att det svider eller ömmar. Blodet på pappret är ofta helt klart. Man kan också ibland se blod i avföringen och även det brukar vara klart och inte utblandat.


Bästsäljare inom hemorrojdbehandling
Det finns två olika typer av hemorrojder. Ena sitter under, och den andra över ändtarmens slutarmuskel. Inre och yttre hemorrojder brukar ge lite olika symtom.

Symtom på inre hemorrojder

De inre hemorrojderna ger sällan symtom, men kan ibland tryckas ut ur tarmen eller blöda. För att se de inre hemorrojderna används ett 10 cm långt proktoskop.

Om de inre hemorrojderna trycks ut ur ändtarmen ser de ut som en liten klase druvor och ger ordentlig smärta. Prolaberade hemorrojder blöder även ofta. Smärtan uppstår delvis på grund av att musklerna i ändtarmen sluts runt omkring den uttryckta hemorrojden.

Symtom på yttre hemorrojder

Yttre hemorrojder blöder mer ofta och är även den sorten som ger ljusrött blod på pappret när man torkar sig. De ger dessutom mer klåda och irritation än de inre, och kan göra hygienen mer svårskött.

Vanliga symtom på hemorrojder

  • Klåda och sveda runt eller i ändtarmsöppningen
  • Avföring, slem eller gaser läcker ut
  • Smärta vid toalettbesök
  • Utbuktningar eller druvliknande bölder vid analen

Tecken på att du löper en högre risk att drabbas

Det finns flera olika typer av faktorer som kan påverka hur stor risk det är att det är hemorrojder man drabbats av. Bland annat spelar åldern en stor roll. Över hälften av alla svenskar över 50 år har hemorrojder. Stillasittande, dålig kost och dåligt motionerande ökar också risken att drabbas. De vanligaste riskfaktorerna har vi listat nedan.

  • Graviditet och förlossning
  • Hård avföring eller förstoppning
  • Om tar läkemedel mot sur mage, högt blodtryck, psykiska sjukdomar, smärta eller använder järntillskott.
  • Om du sitter mycket
  • Om du är överviktig
  • Är över 50 år

Knölar med koagulerat blod (Perinala hematom)

Ett annat tecken på att man har hemorrojder är ett parianalt hematom. Det är en blodfylld knöl som uppstått på grund av att ett blodkärl i ändtarmen brustit. Knölen brukar vara stor som ett körsbär och är till en början mjuk, innan blodet hunnit koagulera. Perinala hematom kan vara kvar och ge obehag under en lång tid om de inte töms av läkare.

Symtomen för hemorrojder liknar andra besvär

Ibland förväxlas hemorrojder med andra problem som tumörer i tarmen eller analsprickor. Tumörer i ändtarmen är ovanligt hos personer under 40 år, och analsprickor upplevs sällan som utbuktningar. Vid tumör i ändtarmen och inre hemorrojder upplevs symtomen relativt lika. Därför behövs ibland en undersökning av tarmen, för att utesluta cancer, om man undersöker sig hos läkare.

Hemorrojder kan även förväxlas med bakterieinfektion, fistlar och analklåda.


Populära produkter inom hemorrojdbehandling


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, netdoktor, webbdoktorn

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *