Diagnos och undersökning av hemorrojder

Många känner ett obehag och drar sig för att undersöka sig för hemorrojder på grund av ovisshet hur undersökningen går till. Men undersökningarna är vanligare än du tror och tar inte lång tid.

(Ett nytt fönster öppnas)

Diagnos och undersökning av hemorrojder

Hur går bokningen till?

Undersökningen äger rum hos vårdcentralen. Så för att få komma dit behöver man först boka en tid med en läkare genom att antingen ringa eller boka tid på plats. När du bokar ett möte kan du få frågan om vilka besvär du har, hur länge du upplevt besvären och även andra frågor. Detta beror dels på av att läkaren ska kunna förbereda sig, men också för att receptionisten ska kunna boka in en tillräckligt lång tid för undersökning.


Bästsäljare inom hemorrojdbehandling
Tänk på att vara ärlig med dina besvär och att det inte är någonting att skämmas över. Även om det sällan pratas om det, har hälften av alla över 50 år hemorrojder, och hemorrojdundersökningar är vanligare än man tror.

Så går hemorrojdundersökningen till

Väl hos vårdcentralen kommer läkaren också behöva ställa frågor om dina besvär. Vanligtvis är det frågor gällande symtom, hur länge du har upplevt dom och om du tar några läkemedel eller har några sjukdomar.

När frågorna är avklarade kommer läkaren undersöka ändtarmsöppningen, för att se om det finns några hemorrojdknutor vid öppningen eller om det kan vara något annat problem. Därefter kommer hen att känna efter med ett finger vid och innanför ändtarmsöppningen.

Undersökning av tarmen

Därefter undersöker läkaren slutet på tarmslemhinnan i ändtarmen med ett proktoskop. Ett proktoskop är ett instrument i plast som är ungefär 9 centimeter långt och ser ut som ett rör. Man använder också ett glidmedel för att proktoskopet lättare ska kunna föras in och föras ut ur ändtarmen.

Medan läkaren uppmanar dig att krysta, tittar läkaren in i ändtarmen medan proktoskopet långsamt dras ut. Detta gör att läkaren kan se inre hemorrojder.

Om inga hemorrojder hittas

Ser läkaren inte några hemorrojder med proktoskopet, och du haft besvär med blod i avföringen eller på pappret vid torkning kan läkaren använda ett snarlikt, men längre instrument, för att se längre upp i tarmen, som kallas rektoskop. Även om det kan kännas obehagligt är det viktigt att ta reda på orsaken till blödningen.

Om ingenting hittas med rektoskopet behöver man boka en ny tid för att använda ett instrument som kallas för koloskop, för att se ännu längre upp i tarmen. Du kommer då få en ny tid och även instruktioner på hur du ska förbereda dig inför besöket.

Viktigt att utesluta allvarliga sjukdomar

Att ha hemorrojder är inte farligt, men eftersom mag- och tarmcancer är en av de vanligaste cancersorterna och skördar många liv, är det viktigt för läkaren att utesluta att blödningen egentligen beror på tumörer.

Om man inte hittar orsaken till blödningarna och man uteslutit tumörer kan det man trodde var hemorrojder egentligen bero på knölar från bakterieinfektioner, fistlar, analklåda pga. hudinfektioner eller springmask eller analsprickor.

Om läkaren hittar hemorrojder

Har läkaren undersökt dig grundligt och uteslutit andra sjukdomar, men ser att du har hemorrojder får du hjälp med hur du ska behandla dessa. Vanligtvis går de bort av sig själv, men har du haft dem länge, eller om de är särskilt besvärliga, kan du få en ny tid för att behandla dem. Det finns olika typer av behandling mot hemorrojder och beroende på vad du vill, och hur dina besvär ser ut så får du en behandling efter dina behov.


Populära produkter inom hemorrojdbehandling


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, netdoktor

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *