Hemorrojder vid graviditet och förlossning

Under graviditeten och tiden strax efter förlossningen ökar risken att drabbas av hemorrojder. Hela 75 procent av de kvinnor som fött barn uppger att de upplevt ändtarmsbesvär kring graviditeten.

(Ett nytt fönster öppnas)

Hemorrojder vid graviditet och förlossning

Gravida får fler och större hemorrojder under graviditeten

Att man som gravid får hemorrojder är väldigt vanligt. Antingen har man hemorrojder sedan tidigare som växer till sig i storlek, eller så får man nya, som även dom kan bli större än normalt.


Bästsäljare inom hemorrojdbehandling




Anledningen beror dels på att man vid graviditeten har en större blodmängd i kroppen, men också på att livmodern trycker på blodkärlen i magen, vilket påverkar blodcirkulationen. Det gör att trycket i blodkärlen i ändtarmen ökar och det bildas bråck. Det är dessa bråck man kallar för hemorrojder.

Hur vanligt är ändtarmsproblem hos gravida?

Som gravid är det mer vanligt att du får ändtarmsproblem än att du slipper. Hela tre av fyra kvinnor får ändtarmsproblem vid graviditeten eller förlossningen och 83 procent upplevde ändtarmsproblemen som besvärliga och till och med mycket besvärliga. Det klart vanligaste ändtarmsproblemet hos gravida är hemorrojder.

Hemorrojder kan bero på hormoner och järntillskott

Även ändrade hormonnivåer i kroppen och de järntillskott man blir rekommenderad under graviditet kan öka risken att drabbas av hemorrojder. Både hormonförändringarna och järntillskotten gör så man lättare blir förstoppad. Vid hård avföring och förstoppning blir ändtarmsmusklerna mer ansträngda och man måste dessutom krysta mer än vanligt. Även vissa läkemedel kan ha som bieffekt att orsaka förstoppning.

Risken för förstoppning ökar av

  • För litet vätskeintag
  • Förstoppande kost, som te, mjölk och järn
  • För litet fiberintag
  • Låg ämnesomsättning
  • Stress och ångest
  • Hormonförändringar
  • Läkemedel, mot bland annat högt blodtryck, sura uppstötningar och psykiska sjukdomar.
  • För mycket stillasittande

Hemorrojder efter förlossningen

En kort tid efter förlossningen är det vanligt att hemorrojderna blir värre, finns kvar eller att man får nya. När ännu en tid har gått brukar hemorrojderna minska i storlek eller till och med försvinna. Däremot kan hemorrojder återuppstå om man till exempel är mycket stillasittande eller blir förstoppad.

Vad kan man göra för att slippa hemorrojder under graviditeten?

Det finns flera saker man kan göra för att både minska risken att drabbas, men även för att minska besvären med de hemorrojder man redan har. Det är viktigt att dricka rikligt med vatten och få i sig mycket fibrer. Det rekommenderas också att röra på sig så mycket som man själv känner att man orkar.

Vid toalettbesök kan man använda sig av en pall som man sätter fötterna på. På så sätt hamnar kroppen i en mer naturlig ställning och man behöver därför inte krysta ut avföringen på samma sätt som när man sitter med fötterna på golvet. 

Receptfria hemorrojdsalvor och stolpiller för gravida på apoteket

De hemorrojdsalvor och stolpiller som finns på apoteket kan för det mesta också användas av gravida. De vanligast förekommande läkemedlen mot hemorrojder är: Ac3 Comfort, Xolyproct, Sheriproct, Alcosanal, Xylocain och andra läkemedel med kortison, som till exempel Hydrokortison CCS salva. Hos apoteket kan de rekommendera det läkemedel som passar just dig. Vissa läkemedel bör inte tas i slutet, medans andra kan tas under hela graviditeten.


Populära produkter inom hemorrojdbehandling


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, nio månader, ac3 comfort, netdoktor

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *