Egenvård av hemorrojder

De flesta hemorrojder försvinner av sig själv eller vid egenvård, och det finns mycket man kan göra själv. Bland annat kan en ökad mängd fibrer i maten och hemorrojdsalva minska besvären.

(Ett nytt fönster öppnas)

Egenvård av hemorrojder

Hur kan man själv behandla hemorrojder?

Vet man säkert att det är hemorrojder man har och att det inte finns någon risk för att blödningarna kommer från en tumör, kan man börja behandla hemorrojderna själv. De viktigaste delarna i behandlingen är att hålla avföringen mjuk, minska ansträngningen på ändtarmsmuskeln, använda läkemedlen mot hemorrojder korrekt och sköta sin hygien.


Bästsäljare inom hemorrojdbehandling
Tänk på att det kan ta tid att bli av med hemorrojder, och att man måste sköta kosten och behandlingen i flera veckor för att det ska få någon effekt. Blir man av med hemorrojderna kan de ändå komma tillbaka om man till exempel äter dåligt och blir hård i magen igen.

Försök krysta och sitta mindre

Stillasittande kan orsaka förslappning av vävnaden i analkuddarna men också en extra påfrestning för ringmuskeln. Därför bör man undvika att sitta länge utan att sträcka på sig. För att sitta bättre kan man antingen välja en mjukare sits, eller sätta sig på en mjuk kudde eller hemorrojdkudde som ser ut som en liten tygring.

Man har sett en ökad frekvens av hemorrojder hos professionella cyklister och tyngdlyftare. Detta är ett tydligt tecken på att krystande och sittande förvärrar besvär med hemorrojder.

Så har du en naturlig sittställning på toaletten

För att undvika krystande på toaletten är det viktigt att avföringen är lös. En annan beprövad och bra lösning är att skaffa en ganska hög pall att ha fötterna på. På det sättet kan du hålla om knäna med armarna och kan krysta på ett mer naturligt sätt, som om man skulle uträtta sina behov utomhus.

Tänk också på att man i en bra ställning inte själv ska behöva krysta särskilt mycket. Försök slappna av och låt det ta tid om det behövs.

Fibrer hjälper mot hemorrojder

En viktig del i att bli av med hemorrojderna är att öka fiberintaget och på så sätt göra avföringen mjuk. När avföringen blir mjuk och lösare blir det också lättare för kroppen att få ut den, utan att krysta och spänna sig. Det man kan tänka på är att byta ut vitt bröd mot grovt, att äta mer frukt och grönt och dricka vatten till varje mål mat.

Får man inte i sig tillräckligt med fibrer kan man också blanda ner vetekli eller bulkmedel i maten. Bulkmedel är ett fiberpulver och finns receptfritt på apoteket. Äter man bulkmedel ska man vara noga med att få i sig tillräckligt med vatten.

Tänk på att mycket fibrer kan ge extra gaser i magen. Gaserna är positiva på det sättet att de underlättar tömningen av tarmen, men kan vara jobbigt om man blir för gasig. Känner man sig ständigt uppblåst kan man sänka mängden fibrer ett tag.

Man måste hålla ett högt fiberintag i minst sex veckor för att det ska ha någon effekt. Problematiken med hemorrojderna brukar i de flesta fall försvinna, men kan komma tillbaks vid ytterligare förstoppningar.

Undvik stoppande kost

En del saker i vår kost har motsatt effekt och gör avföringen hård och ökar risken för förstoppning. Både te och järntillskott kan göra oss förstoppade. Även vissa läkemedel mot sura uppstötningar, högt blodtryck, och psykiska sjukdomar kan orsaka förstoppningar. Om ett läkemedel kan orsaka förstoppning brukar det stå på förpackningen under bieffekter.

Så tvättar du ändtarmsöppningen

Har man hemorrojder bör huden vid ändtarmsöppningen tvättas båda morgon och kväll med ljummet vatten. Undvik tvål och försök torka området försiktigt efter med enkla klapp med handduken, istället för att dra den längs området. Man bör också tvätta ändtarmsöppningen efter avföring.

Åker hemorrojderna ut kan man trycka tillbaka dom, om det minskar besvären, men sluta om det gör ont.

Receptfria läkemedel mot hemorrojder på apoteket

Det finns flera receptfria läkemedel mot hemorrojder på apoteket. Både som stolpiller och salva. Enligt Svenska yles webbdoktorn, är salvor att föredra framför stolpiller vid hemorrojder, då pillren ofta kommer för högt upp och ger därför inte samma effekt längre ner, vid ändtarmsöppningen. Personalen på apoteket är kunniga och kan hjälpa dig välja det läkemedel som är bäst för dig.

Vanliga receptfria läkemedel mot hemorrojder

  • Xyloproct och Scheriproct – Smärtlindrande, minskar blödning, inflammation och klåda.
  • Xylocain salva – Bedövande effekt som används för att tömma tarmen
  • Hydrokortison CCS och Midison Lipid kräm – Innehåller kortison och minskar irritation och klåda.
  • Alcosanal – Minskar klåda

Regelbunden motion motverkar hemorrojder

Man har sett att regelbundet motionerande minskat risken att drabbas av hemorrojder, men också för de hemorrojderna man redan har att gå tillbaka. Har man besvär med hemorrojder eller om man regelbundet får nya kan man prova att röra på sig lite extra.


Populära produkter inom hemorrojdbehandling


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, webbdoktorn

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *