Om hemorrojder, symptom & behandling
Om hemorrojder
Om hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt besvär och hälften av alla...

Symtom och tecken på Hemorrojder
Symtom och tecken på Hemorrojder

Smärta vid toabesök, ljust blod på pappret när man torkar...

Diagnos och undersökning av hemorrojder
Diagnos och undersökning av hemorrojder

Många känner ett obehag och drar sig från undersöka sig...

Behandling av hemorrojder
Behandling av hemorrojder

När hemorrojder inte går bort av sig själv eller vid...

Egenvård av hemorrojder
Egenvård av hemorrojder

De flesta hemorrojder försvinner av sig själv eller vid...

Hemorrojder vid graviditet och förlossning
Hemorrojder vid graviditet och förlossning

Under graviditeten och tiden strax efter förlossningen...

Hemorrojder var egentligen cancer
Hemorrojder var egentligen cancer

Louises mamma slussades runt bland flera olika läkare som...

Kan sättet vi går på toa på orsaka hemorrojder?
Kan sättet vi går på toa på orsaka hemorrojder?

Här beskriver en läsare om hur våra toalettvanor ser ut i...

Rösta
Påverkas du dagligen av hemorrojder?
Din erfarenhet!
hemorrojder
Här kan du skriva om din erfarenhet av hemorrojder, så andra läsare kan relatera och lära sig från din situation. Texten publiceras så snart vi godkänt den!
Klicka här

Behandling av hemorrojder

När hemorrojder inte går bort av sig själv eller vid egenvård, behöver man behandla dom. Idag finns det flera olika behandlingsmetoder som alla är effektiva och säkra.

behandling av hemorrojder

Hur behandlas hemorrojder?

I de allra flesta fall läker hemorrojderna ut av sig själv, genom att ge dom tid att försvinna och att sköta sin hygien. Försvinner de inte, eller om man har svåra besvär med blödningar eller smärta, måste man behandla dom. Är besvären inte allt för stora rekommenderas man receptfria läkemedel. I vissa fall kan läkaren skriva ut salvor eller stolpiller även på recept.

Försvinner inte hemorrojderna finns det flera andra behandlingsmetoder att välja på. Alla fungerar bra, men på olika sätt. Man kan bland annat injecera läkemedel direkt i hemorrojden, eller använda gummiband runt hemorrojden för att få den att skrumpna ihop. Man kan också operera bort den. Operation används i sista hand men är den mest effektiva metoden.

Hemorrojdsalvor och stolpiller

Hemorrojdsalvorna och stolpillren är främst till för att lindra ömhet och klåda, men kan även minska inflammationen eller dra ihop blodkärlen, för att på så sätt få hemorrojderna att dra ihop sig. Behandlingen brukar pågå i mellan två till tre veckor och det är viktigt att följa anvisningarna på läkemedelsförpackningen noga.

Generellt är hemorrojdsalvorna att föredra, då salvan kan appliceras direkt på hemorrojden, om man har yttre sådana. Stolpillret används framförallt vid inre hemorrojder eller om de yttre sitter inuti ändtarmen.

Du kan köpa receptfria läkemedel mot hemorrojder på apoteket:

  • Xylocain - Hemorrojdsalva som används vid toalettbesök för att bedöva och lindra smärtan.
  • Scheriproct oxh Xyloproct - Finns både som stolpiller och hemorrojdsalva och är till för att minska klåda, inflammation och blödningar.
  • Alcosanal - Finns både som stolpiller och hemorrojdsalva och motverkar framförallt klåda.
  • Mildison Lipid och Hydrokortison CCS salvor - Används vid klåda och irritation i huden och innehåller kortison.

Injektionsbehandling av hemorrojder

Vid en injektionsbehandling av hemorrojder använder man läkemedel som gör att blodkärlen drar ihop sig, och spruter in det i hemorrojden. För att få ut hemorrojderna kan ett instrument användas som sätts in i ändtarmen. Efter en tid har blodkärlen varit så ihopdragna att hemorrojderna inte får något syre, och skrumpnar därför ihop och ramlar av.

Gummibandsligering

Vid hemorrojdgummibandsbehandling sätts ett gummiband hårt runt omkring hemorrojd och får på så sätt blodkärlen att dra ihop sig till den grad att blodet inte kan passera, verkan ut eller in i hemorrojden. När blodet i hemorrojden koagulerat lossnar den av sig själv efter en till två veckor.

Vid inre hemorrojder används en sugpistol som suger in hemorrojden och automatiskt trär över ett gummiband över hemorrojden. Man kan som mest sätta på gummiband på 2-3 inre hemorrojder i taget. Därför kan ibland flera behandlingar behöva göras, innan samtliga hemorrojder är borta.

Laser, bränn- och frysbehandlingar

Yttre hemorrojder kan brännas, frysas eller lasras bort. Metoderna ger i princip samma resultat och används när de receptfria salvorna inte fungerar. Man kan ha smärta i mellan en till tre veckor, men det är ovanligt att hemorrojden kommer tillbaka.

Kirurgisk operation av hemorrojder

Vid ett kirurgiskt ingrepp av hemorrojder skärs hemorrojden helt enkelt bort. Vid operationen blir man antingen sövd eller får ryggbedövning. När hemorrojderna blivit bortskurna kan läkaren välja att sy igen såren, eller lämna de öppna för att självläka. Det finns också speciella instrument som sätter på små häftklamrar automatiskt när man använder den för att klippa bort hemorrojderna.

Att operera bort hemorrojderna anses vara det alternativ som har bäst effekt. Läkningen efteråt gör däremot ont, men smärtan försvinner efter en till tre veckor.

Efter operationen gäller det att hålla avföringen mjuk och få i sig mycket vätska och fibrer. Är man hård i magen eller förstoppad efter operationen leder detta till stort obehag och kan slita upp de läkande såren. Tiden efter operationen kan därför vara lite knepig, men det finns receptfria läkemedel på apoteket som hjälpa till med att hålla avföringen lös, och hjälper tarmen att tömmas.

Behandling av blodutdjutelser (perianala hematom)

Även blodsutgjutelser vid ändtarmsöppningen kan förekomma när man har hemorrojder. Dessa kallas för Perianala hematom och uppstår när ett blodkärl brister, så blodet läcker in i huden. Får man en plötslig knöl som beror på en blodutgjutelse bör man kontakta läkare. Knölen töms då med ett enkelt ingrepp, under lokalbedövning. Töms inte knölen tar det flera veckor innan det försvinner av sig självt.

Hudflikar efter hemorrojden är borta

Det är vanligt att få hudflikar vid ändtarmsöppningen när hemorrojder försvunnit. Detta är ingenting farligt, men kan orsaka klåda och irritation, då bakterier lättare får fäste omkring hudflikarna. Får man besvär med dessa flikar finns det möjlighet att operera bort dom.
 

Publicerad: 20.08.2015
Uppdaterad: 20.08.2015
Skribent: Niklas Johansson
Källa: 1177, netdoktor, webbdoktorn
Kommentera
Hemorrojder var egentligen cancer
Nyheter
Hemorrojder var egentligen cancer

Louises mamma slussades runt bland flera olika läkare som alla gav henne...

Hemorrojder vid graviditet och förlossning
Fakta
Hemorrojder vid graviditet och förlossning

Under graviditeten och tiden strax efter förlossningen ökar risken att...

Symtom och tecken på Hemorrojder
Fakta
Symtom och tecken på Hemorrojder

Smärta vid toabesök, ljust blod på pappret när man torkar sig och ömhet vid...

Behandling av hemorrojder
Fakta
Behandling av hemorrojder

När hemorrojder inte går bort av sig själv eller vid egenvård, behöver man...