Om hemorrojder, symptom & behandling
Om hemorrojder
Om hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt besvär och hälften av alla...

Symtom och tecken på Hemorrojder
Symtom och tecken på Hemorrojder

Smärta vid toabesök, ljust blod på pappret när man torkar...

Diagnos och undersökning av hemorrojder
Diagnos och undersökning av hemorrojder

Många känner ett obehag och drar sig från undersöka sig...

Behandling av hemorrojder
Behandling av hemorrojder

När hemorrojder inte går bort av sig själv eller vid...

Egenvård av hemorrojder
Egenvård av hemorrojder

De flesta hemorrojder försvinner av sig själv eller vid...

Hemorrojder vid graviditet och förlossning
Hemorrojder vid graviditet och förlossning

Under graviditeten och tiden strax efter förlossningen...

Hemorrojder var egentligen cancer
Hemorrojder var egentligen cancer

Louises mamma slussades runt bland flera olika läkare som...

Kan sättet vi går på toa på orsaka hemorrojder?
Kan sättet vi går på toa på orsaka hemorrojder?

Här beskriver en läsare om hur våra toalettvanor ser ut i...

Rösta
Påverkas du dagligen av hemorrojder?
Din erfarenhet!
hemorrojder
Här kan du skriva om din erfarenhet av hemorrojder, så andra läsare kan relatera och lära sig från din situation. Texten publiceras så snart vi godkänt den!
Klicka här

Kan sättet vi går på toa på orsaka hemorrojder?

Av "Skitarg Duva" den 05.11.2015

Här beskriver en läsare om hur våra toalettvanor ser ut i västvärlden, till skillnad från hur vi är skapta att fungera och hur hen tror att detta kan vara en stor anledning till varför hälften av alla i Sverige drabbas av hemorrojder.

hemorrojder

Jag vill dela med mig av lite fakta och tankar runt hemorrojder och tarmbesvär.

Vi västerlänningar sitter fel när vi gör våra toalettbesök och således tömmer vi inte tarmarna på rätt vis och många måste ta till med krystningar (som jag bestämt hävdar är ämnat för födsel), krystande är inte bra för våra tarmar, detta tillsammans med att vi är mer stillasittande än vad som är hälsosamt leder direkt till problem som dessa.

Min erfarenhet är att jag hade hemorrojder som barn p g a ständig förstoppning som följd av smärtor vid toabesök efter övergrepp - men det är en annan historia. I vuxen ålder har jag aldrig haft dessa besvär tack och lov, men så använder jag en mer hälsosam skitmetod kan man säga. Jag har en toalettpall av högre modell, som jag har under fötterna så knäna dras upp emot hakan. Upplever att jag får tömma tarmarna på både urin och avföring fullständigt och har aldrig behövt krysta.

Utöver detta kan jag tipsa om analduschen (en slang med litet duschmunstycke man monterar på kranen vid handfatet) och våtservetter istället för allt detta användande av toalettpapper - som inte ens är särskilt hygieniskt. Allt detta torkande tror jag inte heller är särskilt skonsamt för varse sig analöppning eller hemorrojderna. Förr hade vi bidén, men idag anses nog vår avföring mindre smutsig eftersom den inte behövs tvättas bort som förr.. mycket märkligt kan jag tycka. Tvättningen är ett måste och är dessutom betydligt skonsammare.

Jag tror också att om man har problem med att tömma tarmen utan krystningar så ska man testa lavemang ibland och eller lägga till nåt läkemedel som gör avföringen mjukare. Nu är jag bara lekman men ville dela med mig av mina erfarenheter i detta då jag också haft mycket problem därbak och försökt hitta mina egna metoder.

Vi har en hel del ändtarms-problematik och även tarmproblem i denna delen av världen och jag vill påstå att största problemet utöver minskad aktivitet är just hur vi sitter när vi gör våra behov. Tänk på hur man satt förr, innan utedass och toaletterna dök upp.. i många delar av världen uträttar man sina behov i samma ställning än idag. Hur mkt problem har dom med hemorrojder? det kan vara intressant för er som sidoskapare att undersöka och redovisa här. :)

Bra initiativ!
 
Publicerad: 05.11.2015
Uppdaterad: 05.11.2015
Skribent: "Skitarg Duva"
Källa: Anonym
Kommentarer

Hej! Ja, hur vi sitter när vi uträttar våra behov verkar kunna orsaka hemorrojder och även andra besvär. En ny och omtalad bok om detta är "Charming Bowels" av en tyska vid namn Giulia Enders, som även medverkat i skavlan, där hon pratade om just vikten av att använda toalettpall när man sitter på toaletten. Så fortsätt med dina goda vanor!

Vi ska skriva mer om detta i framtiden! Tack för tipset!

- 5 år sedan Svara

Har själv lidit av hemorrojder under mänga år och varit opererad flera gånger men tyvärr utan att det hjälpt särskilt länge.Ingen läkare har någonsin frågat hur jag utför mlna toalettbesök.
Av en tillfällighet kom jag att vistas ensam p å en avlägsen plats med torrdass. Men eftersom ingen såg mig där kunde jag lika gärna ställa mig gränsle över en spade fylld med jord. Då slapp jag ju både tömning och rengöring av dasset. Efter c:a två veckors tid tyckte jag mig märka att något hade hänt. Allt gick mycket lättare och snabbare och jag behövde inte längre ídka avslappning för att trycka tillbaka mina blodkulor. Nu har jag anpassat metoden även till när jag besöker ett wc.Är nu helt återställd och sköter mina behov på några sekunder. Jag har försökt delge mina erfarenheter till läkarutbildningen i Örebro men blir inte tagen på allvar! Hämorrojder är en fråga för kirurgen! Punkt slut!

Peter - 4 år sedan Svara
Kommentera
Om hemorrojder
Fakta
Om hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt besvär och hälften av alla över 50 år i Sverige är...

Diagnos och undersökning av hemorrojder
Fakta
Diagnos och undersökning av hemorrojder

Många känner ett obehag och drar sig från undersöka sig för hemorrojder på...

Symtom och tecken på Hemorrojder
Fakta
Symtom och tecken på Hemorrojder

Smärta vid toabesök, ljust blod på pappret när man torkar sig och ömhet vid...

Behandling av hemorrojder
Fakta
Behandling av hemorrojder

När hemorrojder inte går bort av sig själv eller vid egenvård, behöver man...